به گزارش روابط عمومی انجمن ایرانی تاریخ اسلام، هشتمین نشست از سلسله برنامههای چهارشنبههای فرهنگ رضوی با موضوع «سیمای حضرت زهرا(س) در میراث مکتوب جهان اسلام» ظهر چهارشنبه ۲۲ أذرماه در بنیاد بینالمللی فرهنگی هنری امام رضا(ع) برگزار شد.
سیمای حضرت زهرا(س) در کلام امام رضا(ع) شایسته اثر مستقل است/ جای خالی پژوهشهای عمیق درباره معارف فاطمی در تمدن اسلامی
به گزارش خبرگزاری رضوی، در هشتمین نشست از سلسله برنامههای «چهارشنبههای فرهنگ رضوی» که همزمان با ایام عزای فاطمیه در بنیاد بینالمللی فرهنگی هنری امام رضا(ع) برگزار گردید دکتر مهدی مجتهدی، عضو هیأت علمی و استادیار گروه تاریخ و تمدن ملل اسلامی دانشگاه فردوسی مشهد گفت: کشف نسبتها و روابط میان معارف حضرت فاطمه زهرا(س) و حضرت رضا(ع) نیازمند بررسیها و مطالعات بیشتر است و برخی از موضوعات در این رابطه به دلیل عمق و دامنه زیاد نیازمند یک پروژه پژوهشی است.
دکتر مهدی مجتهدی افزود: روایات با مضمون پاره تن پیامبر از رسول خدا(ص) تنها درباره دو شخصیت بکار رفته است، نخست حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیها و دیگری امام رضا علیه السلام. 
این پژوهشگر فاطمی بیان داشت: بطور مشخص اثری که سیمای حضرت زهرا(س) در کلام امام رضا(ع) را تحقیق و تبیین کرده باشد نداریم یا بسیار اندک است و این موضوع خود نیازمند کار و پژوهش است.
معاون کتابخانه تخصصی حضرت زهرا(س) در ادامه با بیان اینکه وجود کتابخانههای تخصصی از پیش نیازهای بررسی و شناخت جایگاه حضرت زهرا(ع) در میراث مکتوب جهان اسلام و تمدن اسلامی است، اظهار داشت: کتابخانه تخصصی حضرت زهرا(س) در مشهد یکی از معدود مراکز در ایران و در میان مراکز شیعی است که بطور ویژه برای عمق بخشی به مطالعات درباره حضرت فاطمه زهرا(س) تأسیس شده است و به گردآوری آخرین کتابها و پایاننامهها و آثار فاطمی در ایران و جهان اسلام اهتمام دارد.
استادیار دانشگاه فردوسی مشهد، منبع شناسی را یکی از نخستین مراحل و ضرورتها برای شناخت جایگاه حضرت زهرا(س) در گستره تمدن اسلامی برشمرد و با ذکر منابع برجسته و فهرست های محوری که به دست عالمان مسلمان تألیف یافته است آنها را از مهمترین منابع برای بازیابی منزلت حضرت زهرا(س) در مقیاس تاریخ و تمدن اسلامی دانست. او با اشاره به کتاب الفهرست ابن ندیم به عنوان یکی از کهن ترین منابع، و مجموعه تاریخ تراث العربی فؤاد سزگین در دوره معاصر، این دست کتب مرجع را یکی از مراحل پژوهشی برای شناسایی آثار فاطمی توصیف کرد. به گفته وی شناسایی آثار مستقل در زمینه حضرت زهرا(س) گام مهمی برای ارزیابیهای بعدی خواهد بود.
دکتر مهدی مجتهدی دستیابی به نسخ خطی مرتبط در کتابخانههای دنیا را از دیگر ضرورتهای تحلیل جایگاه حضرت فاطمه(س) در گستره تمدن اسلامی دانست و با معرفی و بررسی برخی نمونهها در سایت کتابخانه تخصصی حضرت زهرا(س) به زبانهای مختلف، به ارزیابی چگونگی معرفی سیده نساء العالمین در منابع کهن و امروزی پرداخت. 
منبعhttps://B۲n.ir/w۶۶۷۸۱
 ISIH_Mashhad |