نشستکتابهایی که ناپدید شد مستندی دربارهٔ کتابهای به سرقت رفتهٔ فلسطینیان در سال ۱۹۴۸
| تاریخ ارسال: 1403/9/8 |
**گزارش برگزاری نشست علمی:
کتابهایی که ناپدید شد
مستندی دربارهٔ کتابهای به سرقت رفتهٔ فلسطینیان در سال ۱۹۴۸
(از مجموعه نشستهای فاجعه، ۲)
**مکان: تالار شهید عبدالکریمی، دانشکده الهیات دانشگاه فردوسی مشهد**
**تاریخ: شنبه، ۱۳ آبان ۱۴۰۲**
**زمان: ۱۲:۱۵ الی ۱۳:۴۵**
همراه با پخش مستندی باعنوان: دزدی بزرگ کتاب (THE GREAT BOOK ROBBERY)**
**سال تولید: ۲۰۰۷-۲۰۱۲**
**مدت زمان: ۵۷ دقیقه**
**تولید: بنیاد ۲۹۱۱ و AL Jazeera English**
**پخش: الجزیره انگلیسی**
این نشست علمی به همت انجمن ایرانی تاریخ اسلام و با حضور دکتر مهدی مجتهدی، عضو هیئت علمی دانشگاه فردوسی مشهد، برگزار شد. هدف از این برنامه بررسی مستند «دزدی بزرگ کتاب» بود که داستان غارت ۷۰,۰۰۰ کتاب فلسطینی توسط دولت تازه تأسیس اسرائیل در سال ۱۹۴۸ را روایت میکند.
### محتوای مستند
مستند «دزدی بزرگ کتاب» به طور قدرتمند و احساسی، تخریب فرهنگی و سرقت این آثار را مورد تحلیل قرار میدهد. این فیلم با ارائه مصاحبههای دست اول و تحلیلهای فرهنگی، دزدی کتاب را در زمینه تاریخی و فرهنگی خود قرار میدهد و نور جدیدی بر تراژدی فلسطین و تأثیر آن بر فرهنگ این ملت میافکند.
### سخنرانی دکتر مجتهدی
دکتر مهدی مجتهدی در این نشست، به تشریح ابعاد مختلف مستند و تحلیلهای ارائه شده در آن پرداختند. ایشان با تاکید بر فرهنگ و هویت فلسطینیان به عنوان یک دارایی ارزشمند، به اهمیت حفظ این آثار و آثار فرهنگی در برابر ناملایمات تاریخی اشاره کردند. دکتر مجتهدی همچنین تحلیلهایی از تأثیرات این غارت بر هویت فرهنگی و اجتماعی فلسطینیان ارائه دادند و واکنشهای جهانی به این حادثه را مورد بررسی قرار دادند.
### بخش پرسش و پاسخ
پس از نمایش مستند، حاضران فرصت پرسش و پاسخ داشتند که منجر به بحثهای عمیق و موشکافانهای درباره مسائل مرتبط با هویت فرهنگی و تاریخی فلسطین شد. این تبادل نظرها بر غنای نشست افزود و شرکتکنندگان را به تحلیل عمیقتری نسبت به وقایع تاریخی تشویق کرد.
### نتیجهگیری
نشست به عنوان فرصتی ارزشمند برای یادآوری تاریخ و فرهنگ فلسطین مطرح شد. اینگونه برنامهها به گسترش آگاهی عمومی نسبت به وقایع تاریخی و حفظ یادها و ارزشهای فرهنگی کمک میکند.
علاقهمندان به دنبال کردن این موضوعات میتوانند به لینکهای زیر مراجعه کنند:
- [لینک پخش زنده](http://vroom.um.ac.ir/isihistory-mashhad) (ورود به عنوان Guest، ترجیحاً با حروف انگلیسی)
- [دانشکده الهیات دانشگاه فردوسی مشهد](http://theology.um.ac.ir/)
- [انجمن ایرانی تاریخ اسلام، شعبه خراسان رضوی](https://t.me/joinchat/Q۵۱۳hpG۳۷lt۰Nsj۰)
این نشست به یادآوری ابعاد فرهنگی و تاریخی قدرتمند و همچنین تأکید بر ضرورت حفظ هویتهای فرهنگی فلسطینیان در جامعه امروز مؤثر بود.